Arisone Academy erbjuder kunskapen som behövs för att säkerställa att omsorgspersonalen alltid är uppdaterad och har den nödvändiga kunskapen för att utföra sitt arbete på bästa sätt. Genom att erbjuda kontinuerlig utbildning och kompetensutveckling kan personalen alltid vara rustad för att möta de utmaningar och krav som ställs inom hemtjänsten.
Varje månad producerar Arisone Academy nya kompetensutvecklingar, vilket gör det enkelt för personalen att ständigt förkovra sig inom de olika aspekterna av hemtjänsten. Programmen täcker ett brett spektrum av ämnen, från grundläggande vård och omsorg till mer specialiserade områden som BPSD inom demens, förbättringsarbete, mänskliga rättigheter mm.
Senior alert utgör ett nationellt kvalitetsregister som spelar en avgörande roll i att främja säkerheten och välbefinnandet hos äldre personer inom vården genom att aktivt registrera och förebygga vårdrelaterade skador som fall, trycksår, viktminskning, munhälsoproblem och inkontinens.
I vår kurs kommer vi att ge dig en djupgående förståelse för hur Senior alert fungerar och hur du kan delta aktivt. Vi kommer att utforska hur riskbedömning integreras i vård och omsorg och användningen av evidensbaserade arbetsmaterial och skalor som Senior alert använder för att bedöma och förebygga skaderisker hos äldre.
Palliativ vård utgör en medicinsk och holistisk approach som strävar efter att förbättra livskvaliteten för patienter som lider av terminala sjukdomar. Enligt WHO är palliativ vård grundad på att hantera smärta i fyra dimensioner: fysisk, psykisk, social och andlig smärta vid livets slutskede.
Vår kompetensutveckling belyser vikten av att tillgodose patientens fysiska, psykiska, sociala och andliga behov under palliativ vård. Genom att förstå och tillämpa dessa principer kan du skapa en omsorgsfull och stödjande miljö som syftar till att främja patientens välbefinnande och livskvalitet, även i livets slutskede.
Mänskliga rättigheter är grundläggande och oåterkalleliga rättigheter som tillhör alla, oavsett kön, ras, religion, etnicitet, nationalitet, språk eller politisk övertygelse. Dessa rättigheter, grundade på principer som värdighet, frihet, jämlikhet och solidaritet, utgör en universell grund för interaktion mellan individer och myndigheter över hela världen.
I vår kompetensutveckling kommer vi att förklara mänskliga rättigheter och deras relevans inom hemtjänsten, med särskilt fokus på FN:s konvention om ”Rättigheter för äldre.” Genom att förstå och omfamna dessa principer kan du och ditt team säkerställa att ni respekterar och främjar rättigheterna för de äldre som ni hjälper, vilket skapar en värdig och rättvis omsorg.
Inom hemtjänsten sträcker sig kulturell kompetens och känslighet bortom att bara erkänna mångfald. Vår kompetensutveckling lyfter fram att kulturell kompetens kräver ett djupt engagemang för att förstå, respektera och adekvat bemöta de kulturella faktorer som påverkar varje omsorgstagares liv och hälsobeslut. Samtidigt behåller vi vår förankring inom den svenska hemtjänsten och respekterar de svenska lagarna och reglerna. Denna insikt bidrar till att höja kvaliteten på vår omsorg och främjar ömsesidig respekt och förtroende mellan personal och omsorgstagare.
Munhälsan får inte alltid den uppmärksamhet den förtjänar inom hemtjänsten, och detta kan få allvarliga konsekvenser. Ohälsa i munnen kan leda till smärta, tandlossning, infektioner, viktnedgång och andra allvarliga problem.
Vår kompetensutveckling syftar till att höja medvetenheten hos omsorgspersonal om vikten av god munhälsa och betydelsen av förebyggande åtgärder för att undvika framtida tandproblem. Genom små dagliga rutiner kan omsorgspersonalen göra en betydande skillnad för äldres hälsa och välbefinnande. Vi rustar omsorgspersonalen med kunskap och färdigheter för att genomföra effektiva munvårdsrutiner och förstå vikten av regelbunden tandvård.
I vår kurs om Delegering får du en omfattande genomgång av viktig information som är avgörande för effektiv och ansvarsfull delegering inom vården.
Vi börjar i detta kapitel med att presentera fakta om delegering baserat på Socialstyrelsens föreskrifter SOFS 1997:14, vilket ger en solid grund för att förstå de riktlinjer och krav som styr delegeringsprocessen.
I den här kursen går vi noggrant igenom den information som finns på både en apodos läkemedelslista och en signeringslista. Detta är särskilt viktigt eftersom en av de vanligaste delegeringsuppgifterna inom vården är hantering av läkemedel.
För att främja hälsa och välbefinnande hos äldre är det avgörande att förstå nutritionens roll i deras liv. Vår kompetensutveckling ger omsorgspersonal insikter i grundläggande kost och näring för äldre.
Genom att förvärva kunskap om makronutrienter, kaloribehov, vitaminer och mineraler samt vikten av tillräcklig vätskeintag, får du möjlighet att påverka äldres kosthållning. Vi fokuserar också på att hantera särskilda hänsyn, såsom allergier, specifika medicinska diagnoser (som diabetes och njursjukdomar) samt potentiella interaktioner mellan kost och läkemedel.
Hjärt-lungräddning (HLR) är avgörande för att överleva ett hjärtstopp. Vår kompetensutveckling går bortom bara att lära sig tekniker; den ger dig en djupare förståelse för hjärtstopp och presenterar verkliga scenarier som kan uppstå, särskilt inom hemtjänsten.
Att öva på dockor är viktigt, men det är en annan sak när det gäller en verklig person. Vår kompetensutveckling förbereder dig både praktiskt och mentalt för att agera snabbt och effektivt vid ett hjärtstopp. Vi tar även upp hantering av hjärtstartare, luftvägsstopp och stabilt sidoläge för en heltäckande förberedelse.
Inkontinens, en medicinsk term som beskriver oförmågan att kontrollera urinering eller avföring på ett tillfredsställande sätt. Det är ett vanligt förekommande tillstånd hos äldre. Omsorgspersonal som arbetar med äldre personer som lider av inkontinens spelar en avgörande roll i att stödja och hantera detta tillstånd med respekt och professionalism.
I vår kompetensutveckling presenterar vi olika former av urininkontinens, dess komplikationer och tillgängliga hjälpmedel för hantering. Vi fokuserar också på betydelsen av att hantera inkontinens med empati, tålamod och kompetens för att bevara den äldres värdighet och bekvämlighet.
BPSD, eller "beteendemässiga och psykiska symptom vid demens", är en sammanfattande term för en rad olika beteende- och psykiska symptom som ofta förekommer hos personer med demenssjukdom.
Dessa symtom kan vara mångfacetterade och inkludera allt från hallucinationer, paranoia och vanföreställningar till upprepande rörelser, rop och en känsla av att vilja gå hem. Att hantera och bemöta BPSD utgör en betydande utmaning både för omsorgspersonal och för närstående.
I vår kurs om BPSD utforskar vi djupgående varför dessa symptom uppstår och möjliga orsaker bakom dem. Genom att förstå roten till ett beteende eller en psykiskt symptom kan vi bättre anpassa vårt bemötande och hantering av situationen för att möta individens behov på ett effektivt och empatiskt sätt.
Inom hemtjänsten är förbättringsarbete avgörande för att säkerställa hög kvalitet på omsorgen. Alla medarbetare spelar en viktig roll i att upprätthålla och höja standarderna för vård och omsorg.
I vår kurs utforskar vi olika metoder och verktyg för förbättring, vilket inkluderar riskanalys, egenkontroller, utredning av avvikelser och hantering av klagomål. Vi beskriver även nationella enkäter och nyckeltal för att identifiera områden för förbättring.
Vi introducerar också PDSA-hjulet som en systematisk process för att genomföra och övervaka förändringar och förbättringar.
En fast omsorgskontakt inom hemtjänsten är en särskilt utsedd person som har ansvaret för att ge stöd och vård till dem som får hemtjänst. Enligt socialtjänstlagen har alla som får hemtjänst rätt till en fast omsorgskontakt för att säkerställa trygghet, kontinuitet, individanpassning och samordning av insatserna.
Genom att ha en fast omsorgskontakt säkerställs kontinuitet. Omsorgskontakten ansvarar även för att individanpassa insatserna baserat på personens unika förutsättningar och önskemål. Vidare spelar omsorgskontakten en central roll i samordningen av olika insatser och tjänster som omsorgstagaren får.
Den här kursen ger en grundlig förståelse för omsorgspersonalens rättigheter och skyldigheter med fokus på arbetsrättens reglering av förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Deltagarna lär sig vad som bör ingå i ett anställningsavtal och hur kollektivavtal kan förbättra arbetsvillkoren. Kursen ger även insikt i hur löner fastställs, faktorer som påverkar lönesättning, samt tillägg för obekväm arbetstid och övertid.
Ett viktigt fokus ligger på arbetsmiljö och säkerhet, särskilt skyddsombudets roll i att övervaka och förbättra arbetsmiljön. Deltagarna får en överblick över lagar och regler som styr arbetsmiljöarbetet och lär sig vad de kan göra om de upptäcker en risk på arbetsplatsen.
Kursen i välfärdsteknik handlar om digitala verktyg och system inom vård och omsorg som främjar trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för personer med funktionsnedsättningar.
Kursen syftar till att öka förståelsen för hur välfärdsteknik kan förbättra livskvaliteten hos personer i behov av stöd.
Innehållet omfattar:
Välfärdsteknikens grund – Definition och betydelse.
Ökad trygghet och säkerhet – Verktyg som ökar säkerheten.
Främja självständighet – Strategier för ett mer självständigt liv.
Digital kommunikation och social delaktighet – Förbättrad interaktion.
Hälsoövervakning – Hjälpmedel för att följa hälsa.
Stöd för kognitivt nedsatta – Resurser för stöd.
Smarta hem-lösningar – Teknologi som underlättar vardagen.
Medicinska hjälpmedel – Funktioner och användning.
Fördelar med välfärdsteknik – Positiva effekter och nyttor.
Denna utbildning ger kunskap om äldre människors specifika näringsbehov och riktar sig till omsorgspersonal som vill öka sin förståelse för kostens betydelse för äldre. Kursen ger omsorgspersonal viktiga kunskaper för att bidra till äldre individers välbefinnande genom näringsriktig och hygienisk kosthållning.
Kursen omfattar centrala områden:
Kursen ger en övergripande förståelse för metoder som inte alltid ingår i den vanliga hälso- och sjukvården, ofta på grund av otillräcklig forskning om deras effekter och risker. Deltagaren har också fått insikt i hur gränserna mellan KAM och konventionell vård kan förändras över tid i takt med vetenskapliga framsteg.
Kursen betonar ett holistiskt perspektiv på hälsa, där kropp, sinne och själ ses som en helhet. Fokus har lagts på att stärka kroppens naturliga läkningsförmåga, identifiera underliggande orsaker till hälsoproblem samt anpassa behandlingar efter individuella behov. Deltagaren har får kunskap om livsstilsfaktorer som stresshantering, kost och andra psykosociala aspekter av hälsa.
Kursen introducerar metoder och tekniker såsom kinesisk medicin, akupunktur, qigong, ayurveda, homeopati, healing, reiki, taktil massage, zonterapi, fytoterapi och rosenmetoden, med målsättningen att ge deltagaren en bred förståelse för KAM och dess tillämpning.
Kursen presenterar vitala parametrar. Vitala parametrar är mätvärden som visar kroppens grundläggande funktioner och hälsa. De inkluderar kroppstemperatur, blodtryck, puls, andningsfrekvens och syremättnad. Dessa värden hjälper till att upptäcka förändringar i hälsotillstånd och identifiera tecken på försämring. Inom vården är de avgörande för att snabbt bedöma en patients tillstånd. Förhöjd kroppstemperatur kan signalera infektion, medan avvikande blodtryck kan indikera hjärtproblem. Omsorgspersonal kan använda dessa mätvärden för att upptäcka hälsorisker hos omsorgstagare. Vid avvikande värden kontaktas sjuksköterska eller vårdcentral. Regelbunden mätning är särskilt viktig vid kroniska sjukdomar och rehabilitering. Genom noggrann dokumentation kan rätt vård sättas in i tid. Vitala parametrar är en viktig del av vård och omsorg för att främja hälsa och förebygga komplikationer.
I den här kursen presenterar vi Genomförandeplan.
En genomförandeplan i hemtjänsten är ett dokument som beskriver hur beviljade insatser ska utföras för att möta omsorgstagarens behov och önskemål. Den upprättas i samråd med omsorgstagaren och innehåller information om personliga behov, insatser, och hur dessa ska genomföras. Syftet är att individualisera hjälpen, säkerställa kvalitet och skapa tydlighet för både omsorgstagaren och personalen. Planen innehåller detaljer om vad som ska göras, när, hur och av vem, samt kontaktuppgifter till ansvariga personer. Den fungerar som ett praktiskt verktyg och trygghet för omsorgstagarens.
I den här kursen går vi igenom Lex Sarah. Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som kräver att personal inom socialtjänsten rapporterar missförhållanden eller risker för sådana. Syftet är att säkerställa trygg och kvalitativ omsorg genom att identifiera och åtgärda brister. Rapporteringsskyldigheten gäller alla i verksamheten, inklusive anställda, praktikanter och uppdragstagare. Missförhållanden kan exempelvis handla om övergrepp, brister i bemötande eller andra allvarliga avvikelser. Verksamheten är skyldig att utreda rapporten, vidta åtgärder och förhindra upprepning. Om missförhållandet är allvarligt ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälan ska innehålla en utredning och redovisning av vidtagna åtgärder. Lex Sarah bidrar till att stärka kvaliteten och säkerheten för omsorgstagare. Vi visar hur det fungerar.
Kursen ger grundläggande kunskap om vad som händer när en person närmar sig livets slut, och hur vård och omsorg ska utformas under denna tid. Deltagaren får insikt i det palliativa förhållningssättet – att lindra lidande och skapa trygghet när bot inte längre är möjligt. Kursen behandlar brytpunkten då vårdens fokus förändras, samt hur man ger omsorg i livets slutskede med respekt, empati och värdighet.
Vidare behandlas vad som händer när en omsorgstagare har avlidit, inklusive rutiner för ett värdigt omhändertagande, stunden att ta farväl, samt grundläggande kunskap om obduktion, kremering och jordfästning.
Målet med kursen är att ge omsorgspersonal trygghet, förståelse och verktyg för att kunna möta döden på ett professionellt och medmänskligt sätt – både i mötet med den döende och med de närstående.
-Kommande-
I denna kurs kommer vi att fördjupa oss i den dokumentation som är en central del av det dagliga arbetet inom hemtjänsten. Du kommer att få kunskap om de olika typerna av dokument som vård- och omsorgspersonal regelbundet hanterar, och förstå varför dokumentation är en så viktig del i att säkerställa trygg, säker och individanpassad vård. Vi går igenom viktiga moment som journalanteckningar i digitala dokumentationsprogram, där du lär dig hur man skriver tydligt, korrekt och professionellt utifrån lagkrav och verksamhetens riktlinjer. Du får även lära dig hur man för minnesanteckningar som stöd för det dagliga arbetet, samt hur rapportboken och kontaktboken fungerar som kommunikationsverktyg mellan kollegor och olika arbetspass. Utöver detta kommer vi att presentera genomförandeplanen och levnadsberättelsen.
-Kommande-
Denna kurs fokuserar på att ge dig de verktyg och kunskaper som behövs för att skydda både dig själv och omsorgstagaren från smittor och infektioner. I kursen kommer du att lära dig om de vanligaste vårdrelaterade infektionerna, deras överföringsvägar och de risker som de innebär för både personal och omsorgstagare. Genom att förstå hur smittor sprids och vilka åtgärder som är mest effektiva för att förhindra deras spridning, kommer du att kunna agera proaktivt och minska risken för infektioner inom vårdmiljön.
Du kommer även att få praktiska och tydliga riktlinjer för korrekt handtvätt, en av de mest grundläggande och viktiga färdigheterna i vården. Att förstå och tillämpa rätt teknik för handtvätt kan göra en stor skillnad för att förhindra smittspridning och säkerställa en hälsosam arbetsmiljö för alla inblandade.
-Kommande-
I denna kurs får du följa med på en resa genom åldrandets och hälsans komplexa värld, där vi inte bara tittar på det naturliga åldrandet och vanliga åldersrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, demens, benskörhet och åldersdiabetes – utan även fördjupar oss i begreppet multisjuklighet. Multisjuka äldre är personer som lever med flera kroniska sjukdomar samtidigt, vilket ofta innebär en ökad sårbarhet, ett större behov av samordnad vård och mer omfattande omsorgsinsatser.
Avslutningsvis riktar vi blicken mot det salutogena arbetssättet – ett förhållningssätt som fokuserar på att lyfta fram resurser, styrkor och meningsfullhet i den äldres liv. Genom att kombinera medicinsk kunskap med ett främjande synsätt kan du som vård- och omsorgspersonal bidra till att skapa en tryggare, mer meningsfull och värdig vardag för äldre, oavsett hälsotillstånd.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.